Mijn favorieten

Een huis kopen, welke stappen zet u?

Als u een brood bij de bakker koopt is het allemaal vrij duidelijk. U loopt de bakkerij binnen, kiest een brood uit, betaalt en stopt het brood in uw tas. Om een huis te kopen, zijn meer stappen nodig. En dat is maar goed ook. Het gaat immers om meer dan een broodje!
 

Stap 1: Oriëntatiefase

Waar wilt u wonen, welk soort woning zoekt u en welke prijs kunt u betalen? In de oriëntatiefase kijkt u alvast wat uw financieringsmogelijkheden zijn. Hierdoor weet u in welke prijsklasse u kunt zoeken op Funda. Ook kunt u bij ons een zoekopdracht neerleggen, wij weten als eerste wat er op de markt komt!
 

Stap 2: Bezichtigen

Heeft u een woning gevonden die aan uw wensen voldoet? Dan wilt u dit uiteraard van binnen bekijken. Maak een afspraak met de makelaar voor een bezichtiging. Wij kunnen voor u optreden als aankoopmakelaar. Het spreekt voor zich dat wij met een kritisch oog naar de woning kijken en net even meer zien op het gebied van onderhoud, clausules, bestemmingsplannen, etc.
 

Stap 3: Doe een bod

U bent eruit en wilt een bod doen op de woning. Een aankoopmakelaar weet wat een reëel bod is. Niet alleen qua woningwaarde, ook qua markt, omgeving en faciliteiten. Wij kunnen overigens niet tegelijkertijd aan- en verkoopmakelaar zijn. Dus heeft u een woning uit onze portefeuille op het oog? Dan zoekt u een andere makelaar voor uw belangen. Heeft u een bod gedaan? Dan begint het grote wachten, wordt uw bod geaccepteerd?
 

Stap 4: De handtekening

Een memorabel moment na het accepteren van uw bod: het zetten van de handtekening onder het voorlopig koopcontract. Voorlopig, u krijgt namelijk drie dagen bedenktijd. Binnen die tijd kunt u nog van de aankoop afzien. In de overeenkomst zijn een aantal zaken opgenomen. Koopsom, opleverdatum, ontbindende voorwaarden, zaken die in de woning achterblijven, etc. Beide partijen tekenen.

 

Stap 5: Door de keuring

Vervolgens is het tijd de financiering te regelen. Voor u deze af kunt sluiten, is een bouwkundige taxatie nodig. Zorg ervoor dat deze taxatie volgens de NWWI-richtlijnen gedaan wordt, dan is de financiering sneller rond. Wegens verstrengelde belangen kan dit niet gedaan worden door de aan- of verkoopmakelaar. Zodra de financiering rond is en de bedenktijd voorbij, dan is de koop definitief gesloten.

 

Stap 6: Overdracht

Het staat al even in uw agenda: de datum van de overdracht bij de notaris. Voor die tijd moet er door de aankoopmakelaar nog van alles geregeld worden. Hiermee wordt de eigendomsoverdracht voorbereid. Samen met de aankoopmakelaar controleert u of alles klopt. Voor de overdracht checkt u met de makelaar de woning. Is het nog als afgesproken? Dan wordt betaling in gang gezet en tekent u de definitieve akte. Hiermee staat de woning op uw naam. De notaris zorgt voor inschrijving in het Kadaster.
 

Stap 7: Sleutel in de deur

Gefeliciteerd, de sleutel mag officieel aan uw sleutelbos! Voor u de deur opent van uw nieuwe woning haalt u natuurlijk iets lekkers bij die bakker waar we het al eerder over hadden. Het is tijd om ervoor te zorgen dat de woning helemaal naar uw wens is, dus houdt u de kwasten en potten verf paraat!

Maar voor we zover zijn, kunnen wij iets voor u doen? Wij staan voor u klaar!

Melina Rietbroek