Mijn favorieten

Een huis kopen of liever huren?

Veel mensen stellen zichzelf de vraag hoe ze het goedkoopst wonen. Is het slimmer om een woning te kopen of kunt u beter huren? Eigenlijk is er geen sluitend antwoord op die vraag. Het ligt namelijk helemaal aan uw persoonlijke situatie.

Wat u ook doet, kopen of huren, elke vorm heeft zijn voor- en nadelen. Een veelgehoord voordeel van kopen is dat u geen geld ‘weggooit’, de woning wordt steeds een beetje meer van uzelf en aan het eind is hij in volledig eigendom. Een nadeel van kopen is dat een woning minder waard kan worden. Daarnaast bent u zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning. En dat bent u als huurder weer niet. Dan kunt u voor het onderhoud contact opnemen met de woningbouwvereniging of de eigenaar van het pand dat u huurt.


Huren in de vrije sector

Als u een woning wilt huren, heeft u twee opties: vrije sector of sociale huur. Voor die laatste categorie gelden een aantal voorwaarden. Zo kan het zijn dat u te weinig verdient voor de koop van een woning, maar te veel voor sociale huur. U komt in de vrije sector terecht en de huurprijzen in deze categorie zijn fors. Vooral in het gebied waarin wij wonen en werken is de huursom vaak torenhoog. Dat maakt dat eerst sparen en dan toch kopen een optie wordt.


Maakt een starter nog kans?

Vooral voor starters is het kopen van een woning soms onbegonnen werk. Zo is de som die een starter kan lenen honderd procent van de woningwaarde. Een starter laat geen koopwoning achter en heeft vaak veel meer geld nodig dan die honderd procent. Alleen al voor de overdrachtsbelasting en notariskosten. En dan hebben we het nog niet over verbouwen. Een woning kopen kan daarom eigenlijk alleen als de koper zelf een flinke spaarrekening heeft.

Melina Rietbroek