Mijn favorieten

Een woning erven, hoe zit dat?

Als u te maken krijgt met een overlijden in uw naaste omgeving, dan kan het zijn dat u een erfenis krijgt. Dat kan een geldbedrag zijn, maar dat zijn ook de bezittingen van de overledene. Een woning bijvoorbeeld. Wanneer bent u erfgenaam en wat moet u doen als u een woning erft?
 

Naar de notaris

De wet bepaalt wie de bezittingen van een overledene erft. Dat is in eerste instantie een geregistreerd partner of echtgenoot, vervolgens zijn dat kinderen, ouders of broers en zussen. Tenminste, als er geen testament is. Is dat testament er wel, dan ligt het anders. In een testament staat wie wat erft. Let wel, iemand kan in zijn leven diverse testamenten op laten maken. Alleen de laatste is geldig. Een notaris zoekt daarom voor u uit welk testament de laatste is.
 

Wel of niet accepteren

Het nadeel van een woning erven is dat er nog een schuld op kan rusten. Accepteert u de erfenis, dan accepteert u ook een eventuele hypotheek. Het is raadzaam om eerst uit te zoeken of het slim is om de erfenis te accepteren. Stel dat de hypotheek die op de woning rust hoger is dan de verkoopwaarde, dan heeft u een erfenis waar u alleen maar mee in de problemen raakt. In dat geval kunt u de erfenis verwerpen. Maar ook daar zitten gevolgen aan. Het is verstandig om u ook hierover eerst te laten informeren door een notaris, mocht het zover komen.
 

Uw nabestaanden

Heeft u zelf een woning en heeft u ideeën over wie uw woning moet erven? Dan kunt u het beste een testament opstellen. Ook het benoemen van een executeur is een aanbeveling. Deze neemt uw zaken waar op een moment dat er al genoeg narigheid is. Erfenissen zijn soms de start van een familievete – vooral als er meerdere erfgenamen zijn – en dat is het laatste wat u uw nabestaanden gunt. Het is verstandig om dit soort zaken vooraf te bespreken, ook al is het wellicht niet uw favoriete onderwerp en denkt u dat het nog lang niet aan de orde is.
 

Risico’s en geldbedragen

Wat u daadwerkelijk op uw rekening gestort krijgt na een erfenis is niet zo een twee drie te zeggen. Het is namelijk zo dat er erfbelasting betaald moet worden. Hier zijn allerlei rekensommen voor. Wilt u meer weten of erft u een woning en wilt u deze verkopen? Wij van Rietbroek Makelaardij staan voor u klaar.

Melina Rietbroek