Mijn favorieten

Eigen meetlint mee?

Een aantal jaar geleden leek het wel of meten eerder schatten was. Woningen werden regelmatig gunstiger in de kijker gezet, door de vierkante meters op te schroeven. Mag dat wel? En wat zijn de gevolgen van deze ‘leugens’? Bijvoorbeeld dat u betaalt voor fictieve vierkante meters.
 

Niet volgens norm = strafbaar

Wist u dat de makelaar strafbaar is als de maatvoering niet klopt? Dit is vastgelegd in een Nederlandse Norm, beter bekend als een NEN. In dit geval NEN 2580. Het antwoord op de titel in de kop is simpelweg: nee. Een NEN 2580-rapport wordt gebruikt bij de vaststelling van de waarde van een pand, maar ook bij WOZ-vraagstukken. Er wordt door ons bij Rietbroek Makelaardij gemeten conform de Meetinstructie. Deze beschrijft wat wij wel of niet mogen meerekenen als oppervlakte van een woning.
 

Zekerheid

Voordeel van de Meetinstructie is dat de informatie die wij geven betrouwbaar is. U kunt er dus van uitgaan dat wij transparant werken. Ook de plattegronden die wij maken zijn volgens de normen. Zo meten wij bijvoorbeeld van binnenmuur tot binnenmuur. Buitenmuren tellen volgens de norm niet mee, evenals gezamenlijke ruimtes – bijvoorbeeld een trappenhuis – of bijgebouwen die kleiner zijn dan 0,5 m2. Wat we wel meetellen zijn de vierkante meters onder een trap. Door deze standaardmetingen weet u waar u aan toe bent, maar wij ook. Benieuwd naar onze werkwijze? Neem gerust contact met ons op.

Melina Rietbroek