Mijn favorieten

Huis kopen? Doe het zonder flaters!

In sommige situaties belandt u, omdat u te weinig in het schuitje gevaren hebt. Als u een huis koopt bijvoorbeeld. Sommige mensen doen dat maar een of twee keer in een mensenleven. Het is daarom slim om weloverwogen te beslissen én voor gedegen advies te gaan. Wij zochten voor u uit welke vijf flaters u beter kunt voorkomen…
 

Het (on)juiste bod

Als u een huis wilt kopen, moet u goed nadenken over het uit te brengen bod. Te hoog is zonde en bij een te laag bod kunt u het huis zomaar aan u voorbij moeten laten gaan. Een belangrijk advies is dat u hier goed over nadenkt. Als u erg verliefd bent op een woning, is het lastig om niet te hoog te bieden. Verliefd betekent immers dat u dit huis – wellicht kost wat kost – wilt hebben. Doet u een te laag bod, dan heeft u kans dat uw bod niet serieus genomen wordt en zomaar aan de kant geveegd wordt.
 

Wàt is er in die buurt?

Als u niet vooraf de buurt bekijkt, komt u wellicht voor nare verrassingen te staan. Vooral als u de nieuwe woonomgeving eigenlijk niet kent. Voor u het weet, koopt u een woning naast een overlast veroorzakende kroeg, terwijl u daar wellicht niet op zit te wachten. Ga regelmatig op verschillende tijdstippen bij de woning kijken. Zo voorkomt u dat bij uw nieuwe woning elke avond tientallen hangjongeren tegen de voortuin aan staan, bijvoorbeeld. Verdiep u ook in de toekomst van een gebied. Er liggen wellicht al bouwplannen voor een sportschool, terwijl u denkt dat de omgeving zo lekker vrij is.
 

Laat u zich in de kaarten kijken?

Eigenlijk hangt deze samen met de eerste flater. Als u laat blijken dat u verliefd bent op een woning, dan kan een verkoper u tergen. Door de verkoopprijs op te drijven bijvoorbeeld, waardoor u uiteindelijk te veel (spaar)geld in de aankoop moet stoppen. Veel verkopers willen een klik hebben met de nieuwe bewoners. De gunfactor speelt hierbij een grote rol. U heeft maar één kans om een goede indruk achter te laten, zonder dat u zich in de kaarten laat kijken.
 

Verborgen gebreken…

Hoe leuk een woning ook is, een bouwkeuring voorkomt dat u het koopt terwijl het stikt van de verborgen gebreken. Een vochtprobleem onder de vloer bijvoorbeeld of een dak dat op regenachtige dagen helemaal niet waterdicht blijkt. Tijdens de keuring komt alles aan bod zodat u een gedegen beslissing kunt nemen. Wellicht wilt u nog steeds de woning kopen? Dan weet u in elk geval welke kosten u in de (nabije) toekomst kunt verwachten.
 

Kopen zonder aankoopmakelaar

Een makelaar nodig voor de aankoop van een woning? Jazeker! Alle bovenstaande flaters kunnen voorkomen worden als u een goede aankoopmakelaar in de arm neemt. Deze zorgt voor een weloverwogen bod, weet precies wat de plannen in de buurt zijn, zorgt ervoor dat het bod zonder verblikken of verblozen overkomt én maakt dat er een bouwkundige keuring uitgevoerd wordt. Juist bij een belangrijke beslissing als een woning kopen is goed advies van een aankoopmakelaar onmisbaar.

Kunnen wij iets voor u betekenen? Kom eens langs voor een kennismaking. U bent van harte welkom in ons kantoor op de Geestweg.

Melina Rietbroek

Woning van de maand