Mijn favorieten

Denkt u weleens na over uw overlijden?

Overlijden; het is niet een onderwerp waar we graag over praten. Toch is het verstandig om erover na te denken. Wie ooit een woning heeft gekocht weet dat een overlijdensrisicoverzekering vaak bij een hypotheek hoort. Soms is zo’n verzekering zelfs verplicht. Door na te denken over uw eigen situatie kunt u een verzekering afsluiten die bij u past. Hoe? We leggen het graag voor u uit.

Een overlijdensrisicoverzekering sluit u vooral af om het risico voor uw partner af te dekken. Het is immers zo dat als u overlijdt, uw partner alleen achterblijft met een al dan niet afbetaalde woning. Hoe hoger de hypotheek is die nog op de woning rust, hoe groter het risico dat uw partner na uw overlijden niet in de woning kan blijven wonen. Immers valt een deel van uw gezamenlijk inkomen weg. En dat risico dekt u deels af met zo’n verzekering. De kans dat uw partner de hypotheek kan betalen, wordt met een overlijdensrisicoverzekering aanzienlijk vergroot.

Waarom verplicht?
Sommige hypotheekverstrekkers verplichten u een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Dit doen zij om hun eigen risico te verlagen. Ongetwijfeld bieden zij u direct een verzekering aan uit hun eigen koker. U bent niet verplicht de verzekering en de hypotheek bij dezelfde instantie af te sluiten. Het is daarom slim om naast die aanbieding die u al krijgt een paar andere neer te leggen. Op de website van het kenniscentrum voor overlijdensrisicoverzekeringen kunt u de verschillende verzekeringen met elkaar vergelijken. Op dezelfde website vindt u ook rekenvoorbeelden, waarbij de berekeningen inzichtelijk worden.

Waarom vergelijken?
Zodra u een overlijdensrisicoverzekering af wilt sluiten, moet u een gezondheidsverklaring afleggen. De verzekeringsmaatschappij wil immers niet te veel risico lopen. Ook is er een maximumleeftijd voor het afsluiten van zo’n verzekering. Over het algemeen geldt: hoe ouder u bent, hoe meer premie u betaalt. Kunt u aantonen dat u een gezond gewicht hebt en niet rookt, dan kan het zijn dat u korting krijgt. Elke verzekering heeft zo zijn eigen regels, voor- en nadelen. Een vergelijking maken is daarom helemaal zo gek nog niet. Zo weet u zeker dat u een verzekering afsluit die bij u en uw situatie past.

Melina Rietbroek

Woning van de maand