Mijn favorieten

Alle daken asbestvrij

Over asbest is de laatste jaren al veel gezegd en de meningen zijn er zeer over verdeeld. Feit is wel dat het al jaren niet meer wordt toegepast in de bouw. Koopt u een woning van begin jaren ’90 of ouder? Dan is er kans dat er asbest in verwerkt is. Dat heeft consequenties, waar we u graag over informeren.
 

Meldingsplicht

Asbest kan een verborgen gebrek zijn. Verkopers zijn namelijk verplicht te melden of er wel of geen asbest gebruikt is bij bouw of verbouw. Mocht er asbest op een dak liggen, dan moet dat voor 2024 verwijderd worden. Dit omdat het niet goed is als asbest in aanraking komt met de buitenlucht. De asbestdaken en golfplaten van asbest zijn vanaf dat jaar verboden. Het kan zijn dat de verkoper zich niet bewust is van een asbestdak. Een bouwkundig keuring biedt hierbij zekerheid.
 

Oerstevig maar schadelijk

Het is niet vreemd dat het jarenlang een zeer populair bouwproduct was. Asbest is slijtvast, werkt isolerend en ook nog flexibel. Als vaste plaat is asbest niet schadelijk. Het wordt pas cruciaal als er losse vezels zijn. Dit kan leiden tot asbestziekte. Sinds 1930 is men zich al bewust van de risico’s. Toch duurde het nog tot 1993 tot er een verbod op verkoop van het materiaal kwam. Sinds 1998 mag het ook niet meer hergebruikt worden. De laatste jaren is er al een heleboel verwijderd, maar nog lang niet overal zijn de daken asbestvrij.
 

De pot is leeg

Jarenlang was er een subsidie waardoor tegen een aantrekkelijker tarief asbest verwijderd kon worden. Helaas is dat potje inmiddels leeg. Asbest laten verwijderen loopt tegenwoordig aardig in de papieren, volgens onderzoek van Trouw kan het soms wel 250 euro per vierkante meter kosten. Niet zo raar dus, dat u wilt weten waar u aan toe bent, bij aankoop. Twijfelt u eraan of er asbest gebruikt is in uw (toekomstige) woning? Wij adviseren u graag over eventuele nieuwe regelingen of over een bouwkundige keuring.

Melina Rietbroek

Woning van de maand