Mijn favorieten

Hittestress, wat is dat?

Nu denkt u wellicht: stress van de hitte. Dat is zo, maar niet bij uzelf. Hittestress heeft te maken met de tuin. Niet alleen het klimaat verandert, de gemiddelde tuin ook. We leggen onze tuin massaal vol met tegels waardoor er nauwelijks nog plek is voor groen. Dit zorgt ervoor dat op warme dagen de temperatuur in de tuin nóg hoger oploopt. Heeft u ook alleen maar tegels in de tuin? Dan willen wij u graag met dit artikel overtuigen om daar iets aan te veranderen.

Stop de verstening
Die zogenaamde versteende tuinen – een tuin vol met tegels en zonder planten – zorgen er onder andere voor dat water na een regenbui niet weg kan. Heeft u een perkje of een grasveld, dan zakt het water snel en eenvoudig de grond in. Heeft u dat niet, dan kan het water in eerste instantie geen kant op. Het hoopt zich op in de tuin en er ontstaan plassen. Ook hitte blijft hangen. Groen absorbeert dus niet alleen de regen, ook de warmte.


Wat kunt u doen?

Er zijn een aantal maatregelen die ervoor zorgen dat u in uw tuin hittestress tegengaat. Naast meer groen in de tuin kunt u bijvoorbeeld waterdoorlatende bodembedekkers neerleggen. Denk aan grind, maar ook aan boomschors of zelfs cacaodoppen. Verder kunt u een regenton installeren en het regenwater hergebruiken voor de plantjes. Wilt u nog een stap verder gaan, dan kunt u het regenwater opslaan onder de grond. Dan heeft u, ook op hele warme dagen, genoeg water in voorraad. Ook kunt u de regenpijp afkoppelen en het water naar een plek leiden om weg te zakken. Hiermee ontlast u het riool.


Meer groen

Houdt u niet van een gazonnetje? Denk dan eens aan een groene gevel, deze verkoelt de woning, maar ook de tuin. Verder kunt u bijvoorbeeld een moestuintje aanleggen. Wat is er lekkerder dan verse groente en fruit uit eigen tuin? De vraag naar tuintegels is de afgelopen vijftien jaar verdubbeld en dat is zorgelijk te noemen. Tegelijkertijd neemt namelijk de neerslag wereldwijd met 2% toe, per graad dat de aarde opwarmt. Alleen al in Nederland is de jaarlijkse neerslag in honderd jaar tijd met 27% toegenomen. Helpt u mee in de strijd tegen de hittestress? Dan is het tijd voor een aantal tegels eruit en meer groen erin.
 

Woning van de maand