Mijn favorieten

Verkocht onder voorbehoud, wat is dat?

Op Funda staat de status bij de te koop staande woning opvallend aangegeven. ‘Nieuw’ is zo’n status, evenals ‘onder bod’ en ‘verkocht onder voorbehoud’. Dat laatste betekent onder voorbehoud van financiering. Maar wat houdt dat eigenlijk in?


Voorzichtig feliciteren

Als de woning de status ‘verkocht onder voorbehoud’ heeft, dan is voorzichtig feliciteren van de verkoper aan de orde. De woning is in principe verkocht, maar de kopers hebben nog even de tijd om de financiering rond te krijgen. Voor een afgesproken datum moeten zij de hypotheek rond hebben. Lukt dat niet, dan gaat de koop niet door. Juichen mag eigenlijk pas als de hypotheek rond is en de koop daadwerkelijk gesloten kan worden.


Ontbindende voorwaarden

Gemiddeld genomen staat de afspraak voor de ontbindende voorwaarden op zes weken. Dat houdt in dat de koper zes weken de tijd heeft om zijn financiën rond te krijgen. Mocht er nog wel kans zijn na deze termijn, dan kunnen verkopers en kopers samen met de makelaar afspreken dat de termijn verlengd wordt. Is de financiering niet rond te krijgen en zijn er geen afspraken gemaakt? Dan moet de koper tien procent van de koopsom betalen indien hij de woning niet kan afnemen. Het is voor kopers daarom slim om de overeenstemming te voorzien van ontbindende voorwaarden, waarmee u zonder al te veel schade onder de koop uit kunt komen.


Goed voorbereid op pad

Mocht u interesse hebben in een nieuwe woning dan is eigenlijk de eerste logische stap een bezoek aan de hypotheekadviseur. Deze vertelt u graag welk bedrag maximaal beschikbaar is voor u. Daarmee voorkomt u dat u woningen bezichtigt, die niet binnen uw bereik liggen. Als u alleen woningen bezichtigt die u hoogstwaarschijnlijk kunt betalen, dan is ‘verkocht onder voorbehoud’ slechts een formaliteit. En dat maakt het duidelijk voor u, maar ook voor de verkoper.
Is er in ons aanbod een woning waar u interesse in heeft? Neemt u dan contact met ons op, wij helpen u graag.

Melina Rietbroek