Mijn favorieten

Kopen of huren, op uw oude dag

Starters op de woningmarkt zijn niet altijd twintigers. Sommige mensen kopen pas een woning na hun pensioen. Andere pensioengerechtigden willen door een verhuizing een nieuwe hypotheek aangaan. Is het verstandig om te kopen op hogere leeftijd of kunt u dan beter huren? En is er eigenlijk een maximale leeftijd waarop u een hypotheek kunt krijgen? Wij van Rietbroek Makelaardij zochten het voor u uit.


Lagere maandlasten – minder ruimte

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom u op uw oude dag een huis wilt kopen. Bijvoorbeeld omdat u het zonde vindt om uw spaargeld tegen lage rente te laten ‘verstoffen’. Of omdat de woning waar u nu in woont te groot is, nu de kinderen de deur uit zijn. Het kan ook zijn dat u lagere maandlasten wilt. Een hypotheekadviseur weet wat uw mogelijkheden zijn en legt het graag voor u uit. Maar voor u naar de adviseur stapt, wilt u wellicht weten of er eigenlijk een maximale leeftijd is voor het afsluiten van een hypotheek. Daar kunnen we kort over zijn: die is er niet.


Meer premie

U mag dus een hypotheek afsluiten, mits u uiteraard uw maandlasten kunt betalen. Maar er zit wel een voorwaarde aan: een dure overlijdensrisicoverzekering. Voor deze verzekering is uw leeftijd namelijk wel belangrijk. Zo is er een maximale aanvangs- en eindleeftijd. Elke verzekeringsmaatschappij heeft hiervoor eigen richtlijnen. Daarnaast is het zo dat de premie die u betaalt, afhangt van uw leeftijd. Hoe ouder u bent, hoe hoger de premie. Maar eerlijk is eerlijk, de kans is ook groter dat u de einddatum van de hypotheek niet haalt, in vergelijking met twintigers.


Maximale hypotheek

Hoe oud u ook bent, het maximale bedrag waarvoor u een hypotheek mag afsluiten, is 100% van de marktwaarde van de woning die u aankoopt. Bij de berekening van het maximale bedrag dat u mag lenen, kijkt men naar uw inkomen. Ook naar uw pensioeninkomen. Daarnaast dient u rekening te houden met andere regels voor hypotheekrenteaftrek. Als u uw AOW-leeftijd heeft bereikt, is het tarief dat u aan inkomstenbelasting betaalt lager. U betaalt dus minder belasting, maar krijgt ook minder hypotheekrente terug.


Kopen of huren?

Of het voor u interessanter is om te kopen of te huren, hangt van uw persoonlijke situatie en wensen af. Daar kunnen wij dus geen antwoord op geven. Over het algemeen is kopen voordeliger, omdat een woning vaak na verloop van tijd meer waard wordt. Maar aan huren hangen ook voordeeltjes. Zo bent u niet meer verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning, bijvoorbeeld. Bent u op zoek naar een nieuwe koopwoning? Komt u dan eens langs voor een oriënterend gesprek, wellicht kunnen wij wat voor u betekenen. 

Melina Rietbroek