Mijn favorieten

Betaalt u rente-opslag? Laat dan uw woning taxeren

Als de taxatiewaarde van uw woning in het verleden lager lag dan uw hypotheekbedrag, dan betaalde u risico-opslag. Wellicht is het slim om dit te herzien. Door uw woning opnieuw te laten taxeren, kunt u kijken of uw rente-opslag verlaagd kan worden. En dat kan best de moeite waard zijn.


Stijgende waarde

In de woningmarkt van nu, zijn de huizenprijzen wellicht hoger dan in de tijd dat u uw woning kocht. Het is misschien zelfs zo dat u ervoor heeft gezorgd dat uw woning dermate heeft aangepast dat dat invloed heeft op de waarde. Door dubbelglas te plaatsen bijvoorbeeld of door een stukje aan te bouwen. Een nieuwe taxatie maakt dan misschien dat uw risico-opslag omlaaggaat. In het meest gunstige geval heeft u het helemaal niet meer nodig.


Op ‘n rijtje

Voor u uw woning laat taxeren, is het raadzaam om bepaalde zaken op een rijtje te krijgen, uit te zoeken en te overdenken:
  • Uw hypotheekadviseur weet wellicht meer te vertellen over de mogelijkheden.
  • Wat is de WOZ-waarde van uw woning en wat is die van woningen in uw omgeving? Ziet u dat vergelijkbare woningen een hogere waarde hebben, dan is taxatie zinvol.
  • Een woning taxeren is niet gratis, kijkt u daarom of de renteverlaging zin heeft.
  • Kijk altijd of de kostenbesparing loont. Stel dat uw hypotheek nog maar drie jaar loopt, dan weegt dat waarschijnlijk niet af tegen de besparing.
  • Door te weten hoe lang uw hypotheekcontract nog loopt en wat de voorwaarden ervan zijn, weet u waar u aan begint.
Is de uitkomst van bovenstaande dat taxatie zinvol is? Neemt u dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag.

Melina Rietbroek