Mijn favorieten

Duurzaam wonen: voor milieu én portemonnee


We zijn ons er steeds meer van bewust dat we duurzamer moeten leven. Voor het voortbestaan van de wereld. Voor ons nageslacht. Voor alles wat groeit en bloeit. Maar wist u dat duurzaam wonen ook goed kan zijn voor uw portemonnee? Het klinkt tegenstrijdig, maar door verduurzaming kunt u meer lenen. Raar maar waar: daar wordt iedereen beter van!


Energiebesparend verbouwen

Stel u wilt uw woning energiezuiniger maken. Bijvoorbeeld door uw woning te isoleren of door HR++ glas aan te schaffen. Ook denkt u aan zonnepanelen en wellicht zelfs een warmtepomp voor de verwarming van uw woning. U weet dat u, als u een hypotheek aangaat, alleen de maximale woningwaarde mag lenen. Gaat u een aantal duurzame verbouwingen aan, dan kunt u maximaal 106% van de woningwaarde lenen. De verduurzaming maakt hoogstwaarschijnlijk dat uw woning meer waard wordt, dus voor u win-win.


Energieneutraal

De verduurzaming levert daarnaast een forse besparing op in uw maandelijkse woonlasten. Uw hypotheek is wellicht iets hoger dan gepland, maar uw energiekosten worden aanzienlijk lager. Nu zijn er bij hypotheekverstrekkers nog allerlei regelingen die voorzien in financiering voor verduurzaming. Bijvoorbeeld als u een zogenaamde NulopdeMeter-woning heeft. Dit is een woning die energieneutraal is: die evenveel energie opwekt als nodig heeft. Een hypotheekadviseur kan u er meer over vertellen.


Hogere hypotheeklast

Uiteraard moet u wel goed bekijken of een hogere hypotheeklast te dragen is. Gelukkig wordt uw risico door de bank of hypotheekverstrekker goed bekeken. Daarnaast kunt u ervan uitgaan dat verduurzaming uiteindelijk besparing oplevert, zelfs als uw hypotheekbedrag daarmee omhoog gaat. Toch is het niet verkeerd als u beschermd wordt tegen eventuele te hoge leningen. Gedegen onderzoek naar de mogelijkheden is verstandig.
In onze portefeuille hebben we een aantal woningen die voor dit soort hypotheekregelingen in aanmerking komen. Wilt u weten welke? Neemt u dan contact met ons op. Wij vertellen u er graag meer over.

Melina Rietbroek