Mijn favorieten

De toegevoegde waarde van BIM bij nieuwbouw


In Kaag en Braassem komt de ene na de andere nieuwbouwwijk uit de grond gerezen. Tenminste, zo lijkt het. In werkelijkheid kost het maanden voor een nieuwbouwwoning klaar is. En dan hebben we het nog niet over eventueel uitstel van de datum dat u uw sleutel krijgt. Maakt het bouwbedrijf van het project gebruik van BIM? Dan is de kans op tijdverlies en faalkosten aanzienlijk kleiner. We leggen het voor u uit.


Wat is BIM?

De afkorting BIM staat voor Building Information Modelling en gaat over het beheer van de hele levenscyclus van een gebouw: van ontwerp tot sloop. BIM is een certificering en samenwerkingsverband tussen alle bedrijven die zich bezighouden met deze cyclus, in de breedste zin van het woord. Zo zijn ingenieurs, architecten, aannemers en opdrachtgevers per project aan elkaar gekoppeld. Planning en samenwerking tussen de verschillende partijen maakt dat de bouw soepeler verloopt, maar ook dat alles voor u inzichtelijker wordt. De bedrijven wisselen onderling informatie uit binnen een virtuele wereld.


Transparant en duidelijk

Werkt een bedrijf volgens de BIM-methode, dan kan het aantonen dat men het belang van inzage en transparantie inziet. Voor iedereen die aan het project werkt, maar ook voor u als klant. Niet elke technische tekening is immers voor een leek te begrijpen. Hoe handig is het dan bijvoorbeeld dat het inzichtelijker wordt met een 3D-model? Verder is bij bedrijven die werken met BIM de kans kleiner dat het werk stil komt te liggen door fouten in een bouwtekening. En dat scheelt een heleboel tijd.


Op zoek naar BIM

Bent u op zoek naar een nieuwbouwproject of wilt u een woning laten verbouwen? Kijk dan of het bouwbedrijf dat aan het nieuwbouwproject gekoppeld is of waar u een offerte opvraagt voor de verbouwing, zich presenteert als BIM-bedrijf. Dat scheelt u een hoop ergernis. Benieuwd naar wat wij in deze voor u kunnen betekenen? Neemt u dan contact met ons op.

Melina Rietbroek