Mijn favorieten

WOZ-waarde, wat kunt u verwachten?

Gemiddeld genomen stijgt uw WOZ-waarde met zes procent. Maar soms is dat meer of minder en soms kunt u er geen pijl op trekken waarom dat zo is. Maar wat zegt eigenlijk de WOZ-waarde en wat hangt eraan vast?


Vergelijken = weten

WOZ is de afkorting voor Waardering Onroerende Zaken. Het is de waarde van uw woning, die door de gemeente wordt bepaald. In grote steden is de verwachting dat de WOZ-waarde soms zelfs met zestien procent stijgt. Zo bont is het in Kaag en Braassem niet. Heeft u uw nieuwe WOZ-waarde ontvangen en bent u benieuwd naar wat de waarde is van de woningen in uw buurt, zodat u dat kunt vergelijken? Dat kan, op de website van WOZ Waardeloket. Zoekt u een aantal vergelijkbare woningen in uw buurt op, dan krijgt u op deze website relevante informatie.


Bezwaar maken

De WOZ-waarde van uw woning is afhankelijk van ligging, inhoud- en oppervlaktegegevens. Bent u het na het vergelijkend onderzoek niet eens met uw WOZ-waarde? Dan kunt u bezwaar maken. Dit doet u overigens als u de WOZ-waarde te hoog vindt, maar ook als u hem te laag vindt. Het lijkt als slapende honden wakker maken, maar soms is een te lage waarde van negatief invloed bij hogere hypotheeklasten, waardoor u mogelijk hogere kosten kunt verwachten. Wilt u bezwaar maken, dan kunt u een taxatieverslag bij de gemeente opvragen. Bij de beschikking staat uitgelegd hoe u daarna het bezwaar in kunt dienen.


WOZ, en dan?

Stijgt uw WOZ-waarde, dan stijgt er helaas nog meer. De gemeentelijke lasten zijn namelijk gekoppeld aan uw WOZ-waarde. In Kaag en Braassem gaat dan ook de onroerendzaakbelasting en afvalstoffenbelasting omhoog. Maar ook de waterschapsbelasting en bij het invullen van uw jaarlijkse belastingpapieren het eigenwoningforfait. En dat kan flink extra kosten met zich meebrengen.

Wilt u meer weten over de waarde van uw woning? Dan kunt u uiteraard ook een taxatie bij ons aanvragen. Wij vertellen u er graag meer over.

Melina Rietbroek