Mijn favorieten

Hoeveel woonoppervlak hebben we in Kaag en Braassem?

Zo af en toe wordt er onderzoek naar gedaan: hoeveel vierkante meters woonoppervlak hebben we nu gemiddeld in Nederland. Landelijk gezien is dat 65 m2 per persoon. Maar hoe zit dat in Kaag en Braassem?


Centraal én gemiddeld

Middenin de Randstad, maar toch heel gemiddeld. Volgens CBS hebben we in onze gemeente gemiddeld 67,7 m2 per persoon. Natuurlijk is die aantal vierkante meters afhankelijk van veel factoren. Hoe uw gezinssamenstelling is bijvoorbeeld, of hoeveel ruimte er überhaupt is, in de omgeving van uw woning. Het mag dus geen verrassing zijn dat u op het platteland meer vierkante meters tot uw beschikking heeft. En dat het in een stad als Amsterdam aanzienlijk minder is.


In uw eentje of samen

Woont u alleen dan heeft u uiteraard meer ruimte, dan als u een gezin heeft. Zo heeft een eenpersoonshuishouden gemiddeld in heel Nederland 88 m2. In de grote stad wil dat nog wel eens nog minder zijn: 70 m2. Woont u samen en hebt u kinderen, dan heeft u zo’n 38 m2 per persoon tot uw beschikking. Gemiddeld dan. Zonder kinderen woont u volgens de gemiddelde cijfers het ruimst in Gelderland. Ook heeft de gemiddelde ruimte te maken met de leeftijd van de bewoners. Jonge mensen wonen vaak kleiner dan oudere mensen.


Water

Hoe het ook is, in Kaag en Braassem wonen we ruimtelijk met het vele water. We zijn dan ook goed in het opzoeken van de buitenruimte, hoeveel woonoppervlak we ook hebben. Waterrecreatie is hier belangrijk. Het Hollandse Plassengebied, in de driehoek Amsterdam, Leiden en Utrecht, is een waar paradijs voor de echte watertoerist. Door de goede bereikbaarheid van de plassen kunt u hier vlot en veilig varen. Op zowel het Braassemermeer als op de Kagerplassen ziet u op een mooie dag veel recreanten. Hoe mooi is het dan dat de inwoner van Kaag en Braassem er niet alleen mag recreëren, maar er ook mag wonen?

Melina Rietbroek