Mijn favorieten

Hypotheekregelgeving: wat wijzigt er per 1 januari?


Met regelmaat verandert de regelgeving omtrent hypotheken. Zo ook weer in 2019. Dit zijn belangrijke veranderingen, die voor elke huiseigenaar goed zijn om te weten. Zeker als u van plan bent een andere woning te kopen. Wij hebben voor u een aantal veranderingen op een rijtje gezet.


Warme broodjes

Eerlijk is eerlijk: de crisis lijkt nu wel voorbij. En dat is te merken aan de woningmarkt. Bieden boven de vraagprijs is weer orde van de dag en huizen worden verkocht alsof het broodjes zijn. Volgens onderzoek hebben we dan ook meer te besteden in 2019: ons inkomen stijgt gemiddeld met 1,5 procent. Vooral mensen in loondienst gaan er volgens dit onderzoek op vooruit. Maar …


De dagelijkse boodschappen

Dat de crisis voorbij lijkt, betekent vaak ook dat de dagelijkse uitgaven omhooggaan. Zo wordt de zorgverzekering weer duurder in 2019 en gaat het lage btw-tarief van zes naar negen procent. Dat betekent dat de dagelijkse boodschappen duurder worden, omdat levensmiddelen in het lage tarief vallen. Ook verwacht men dat de energieprijzen omhooggaan. Kortom: wat u meer verdient, geeft u wellicht ook zo weer uit.


Eigenwoningforfait

Waarschijnlijk zegt de Wet Hillen u niets. Deze wet bepaalt of een huiseigenaar wel of geen eigenwoningforfait betaalt. De eigenwoningforfait is een bijtelling en de hoogte ervan is afhankelijk van de waarde van de woning. Er wordt hierbij uitgegaan van de WOZ-waarde. Heeft u een lage hypotheek op uw woning of heeft u er helemaal geen hypotheek op, dan betaalt u door Wet Hillen geen of minder eigenwoningforfait. Deze wet wordt langzaam afgeschaft. Niet van de een op de andere dag, het gebeurt geleidelijk in de komende dertig jaar.


Veilig en verantwoordelijk kopen

De Nationale Hypotheek Garantie staat garant voor veilig en verantwoordelijk een huis kopen. Deze garantie wordt jaarlijks vastgesteld aan de hand van gemiddelde prijzen. Onlangs werd het nieuwe bedrag voor 2019 bekendgemaakt: €290.000. In 2018 was dit €25.000 minder. Met een NHG leent u tot deze grens veilig.


Hypotheekrenteaftrek

Heeft u een inkomen in de hoogste belastingschijf, dan wordt uw fiscaal voordeel betreffende hypotheekrenteaftrek minder. In 2018 was het tarief nog 49,5%, in 2019 49%. Het ligt in de lijn der verwachting dat dit percentage nog verder daalt in de komende jaren. Uiteindelijk kunt u nog maar aftrekken tegen 37%. Volgens kenners is deze limiet in 2023 bereikt. En dat is best nabij. De renteaftrek wordt daarmee een stuk minder aantrekkelijk.


Belasting over spaargeld

Heeft u een vermogen, dan betaalt u vermogensrendementsheffing. De hoogte van deze heffing hangt af van de hoogte van spaarrentes. Nu is de rente heel laag. Dat betekent dat de heffing ook laag is. De verandering in 2019 houdt in dat mensen met een groot vermogen er iets op achteruit gaan en de mensen met een minder groot vermogen er iets op vooruit gaan. Wat dit voor u betekent, hangt dus af van uw vermogen.

Wilt u een woning kopen en wilt u weten wat er voor u verandert? Neem dan contact met ons op, wij leggen het graag voor u uit.

Melina