Mijn favorieten

Een woning kopen, hoe verzekert u zich?

 

Hoewel u elke week – het liefst misschien zelfs elke dag – voor een vers brood naar de bakker gaat, koopt u niet elke week een woning. Het is dus niet zo raar dat u eigenlijk helemaal niet weet waar u op voorbereid moet zijn. Zo zijn er bepaalde verzekeringen die heel handig zijn, mocht u een eigen woning hebben. Welke dat zijn, hebben wij voor u, op alfabet, op een rijtje gezet.

Aansprakelijkheidsverzekering

Hoewel het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht is, is dit misschien wel een van de handigste verzekeringen om in uw pakket te hebben. U kunt bij deze verzekering bijvoorbeeld claimen als u per ongeluk een eigendom van iemand anders stukmaakt. Zo kan uw kind de dure vaas van oma omstoten, zonder dat u bij wijze van spreken failliet gaat. Sommige schades zijn eenvoudigweg niet uit eigen zak te betalen. En als u een huis koopt, heeft u al kosten genoeg!

Inboedelverzekering

Wie voor het eerst een woning koopt, denkt niet veel waarde aan spullen te hebben. Daar vergist u zich al snel in. U heeft, als u alles bij elkaar optelt, meer dan u denkt. Heeft u een inboedelverzekering, dan zijn uw spullen verzekerd bij schade in uw woning, maar ook bijvoorbeeld in uw garage. Ook zijn uw spullen tijdens de verhuizing verzekerd. En dat is toch erg handig, mocht de antieke lamp per ongeluk sneuvelen.

Opstalverzekering

Deze verzekering hoort vaak bij een hypotheek. Het verzekert schade aan uw woning, bijvoorbeeld bij brand, het omvallen van bomen of blikseminslag. Het gaat hier om onroerende zaken, die bij de woning horen. Stel, uw keuken raakt beschadigd door een overstroming van de wasbak, dan is het toch goed om te weten dat u hiervoor verzekerd bent. Ook schade door inbraak valt onder deze verzekering.

Overlijdensrisicoverzekering

Banken kunnen u verplichten een overlijdensrisicoverzekering te koppelen aan uw hypotheek. Dit om hen te garanderen dat u de hypotheek kunt blijven betalen, als uw partner onverhoeds overlijdt. Mocht een van de hypotheeknemers overlijden, dan keert de verzekeraar een bedrag uit aan partner of nabestaanden.

Rechtsbijstandverzekering

Als u een woning koopt, krijgt u te maken met een grote transactie. Maar ook met grote risico’s. Een rechtsbijstandverzekering staat u bij in geval van conflicten. U hebt met deze verzekering recht op juridische hulp. En dat is handig, zeker als er iets gebeurt waar u zelf niets aan kunt doen. U heeft niet alles in de hand!

Uitvaartverzekering

U denkt het misschien nog lang niet nodig te hebben, maar eerlijk is eerlijk: dat weet u niet. Een uitvaart brengt vaak hoge kosten met zich mee. En dat op een moment dat u eigenlijk vaak niet in staat bent om nuchter na te denken. Een uitvaartverzekering dekt de kosten van de uitvaart, zodat nabestaanden niet ineens met torenhoge kosten zitten.

Woonlastenverzekering

Met een woonlastenverzekering voorkomt u dat u uit uw huis wordt gezet in geval u de lasten niet meer kunt betalen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren, als u plotseling arbeidsongeschikt of werkeloos raakt. Deze verzekering keert dan geheel of gedeeltelijk de woonlasten uit, waardoor u in elk geval rustig kunt blijven wonen.

Melina Rietbroek