Mijn favorieten

Een woning met kantoor aan huis


Steeds meer mensen worden ondernemer. De afgelopen jaren steeg het aantal freelancers met vijfendertig procent. Niet zo gek dus, dat steeds meer mensen op zoek zijn naar een woning met kantoor. Maar wist u dat daar wellicht wat haken en ogen aan zijn?


Eigen ingang

Als u wilt dat uw werkruimte aftrekbaar is van de belasting, dan kan dat alleen onder bepaalde voorwaarden. Zo moet de ruimte een eigen ingang en sanitaire voorzieningen hebben. Eigenlijk moet voor u het mogelijk zijn om de werkruimte aan een ander te verhuren, zonder dat u er in uw woning last van heeft. Het is dus niet zo dat u een zolderkamer tot werkruimte kunt bombarderen. Althans, niet voor het belastingvoordeel. Wilt u een werkruimte verbouwen zodat het wel aan de voorwaarden voldoet? Dan kan de verbouwing een investering zijn die interessant is.


Voor- en nadelen

U kunt de werkruimte als zakelijk gedeelte van de woning bestempelen, waardoor het als het ware ‘in de zaak’ gebracht wordt. Of u kiest ervoor om het zakelijke gedeelte voor de belasting privé te houden. Er zijn aan beide situaties zowel voor- als nadelen. Het ingewikkelde is dat dat per bedrijfsvorm en situatie verschilt. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn in uw geval? Wij geven u graag een advies waar u wat aan heeft.


Werkkamer toch elders?

Thuis werken geeft veel vrijheid, maar het kan zijn dat het toch niet is wat u ervan verwacht had. Het lijkt er voor uzelf immers niet op dat u naar uw werk gaat. Privé en zakelijk kunnen nogal in elkaar overlopen. Mocht het u tegenvallen, weet dan dat wij u ook bij kunnen staan met het vinden van een werkplek buiten de deur. Daar zijn diverse mogelijkheden voor.

Wist u bijvoorbeeld dat het al mogelijk is om een dag in de week een bureau te huren in een kantoorpand?
Hoe uw situatie ook is, wij, van Rietbroek Makelaardij, helpen u graag met goed advies.

Melina