Mijn favorieten

Tiny Houses, klein maar fijn?


Ontspullen, gedeelde auto’s, klein wonen, steeds meer trends zijn het tegenovergesteld aan materialisme. Zo komt u ook steeds vaker Tiny Houses tegen. Kleine, functionele huisjes, van alle gemakken voorzien, duurzaam maar misschien ook best veel gedoe.


Lifestyle uit nood geboren

Tiny Houses zijn ontstaan in de crisis. Dat het een lifestyle werd, dat zag men vast niet vooraf aankomen. De trend kwam namelijk vooral voort uit financiële nood. Men kon de woning niet meer betalen, verkocht het, ontdeed zich van zoveel mogelijk spullen en ging weer wonen alsof ze weer in een studentenwoning zaten. Hoewel, het formaat is wellicht vergelijkbaar, maar de meeste Tiny Houses staan op iets idyllischere plekjes dan boven een winkel in het centrum van de stad.


Zelfvoorzienend onbetrouwbaar?

De duurzaamheid bij Tiny Houses komt voort uit de mate van zelfvoorziening. Veel van de kleine huisjes hebben bijvoorbeeld gefilterd regenwater en zonnepanelen. De huisjes worden geplaatst op een plek waar vaak niet zomaar nutsvoorzieningen zijn. Zo hoeft er niet betaald te worden voor de aanleg van elektriciteit en riool. Nu klinkt zelfvoorzienend natuurlijk hartstikke nobel, maar hoe werkt dat in de praktijk? De kans is vrij groot dat de stroom uitvalt. Is dit nog leuk als u toch een beetje comfort wilt, of lijkt wonen dan meer op kamperen?


Een stap terug

Een Tiny House is zo’n vijfentwintig tot vijftig vierkante meter. Dit maakt dat ontspullen een must is. U kunt eenvoudigweg niet kwijt wat u in een ‘normale’ woning wel kwijt kunt. Het wegdoen van veel spullen kan heel bevrijdend werken, maar u kunt ook iets wegdoen dat u later toch echt nog nodig blijkt te hebben. Bij elk object kunt u zichzelf afvragen: heb ik dit nodig om gelukkig te worden? Veel spullen brengen niet per definitie geluk. Weinig spullen is wellicht weer wat onhandig. Afijn: voor een Tiny House moet u misschien een flinke stap terug doen.


In ontwikkeling

Omdat Tiny Houses nog in opmars zijn, zijn de regels nog niet helemaal duidelijk. Er zijn al wel gemeenten die speciale terreinen aanwijzen voor bewoning met een Tiny House. Houd u er wel rekening mee dat deze locaties vaak tijdelijk zijn. In een Tiny House heeft u geen officieel woonadres, dat betekent dat u zich niet in kunt schrijven bij een gemeente. Ook hier zijn veel gemeenten over na aan het denken. Ook de vraag of u een hypotheek krijgt voor een Tiny House is niet zomaar te beantwoorden. Staat het huisje op wielen, dan is het niet mogelijk. Staat het verankerd, dan zijn er wellicht wel mogelijkheden. Kortom: het wonen in een Tiny House staat echt nog in de kinderschoenen.

Melina