Mijn favorieten

Na de verhuizing nog een vaste telefoon?


Een verhuizing is het ultieme moment om al uw abonnementen onder de loep te nemen. Waren dat tot voor kort hooguit uw krant- of tijdschriftabonnementen, tegenwoordig kijken we ook kritisch naar de telefoon. Hebben we die vaste lijn nu eigenlijk nog nodig?


Het nut van de telefoon

Het is misschien niet meer voor te stellen, maar zo’n twintig jaar geleden zagen weinig mensen het nut in van een telefoon die u overal mee naartoe kunt nemen. En dat terwijl de mobiele telefonie tegenwoordig niet meer weg te denken is. Overal stonden nog telefooncellen in die tijd en niemand keek raar op als u ergens aanbelde met de vraag of u even van de telefoon gebruik mocht maken. Het tegenovergestelde is nu aan de gang: zonder mobiele telefoon kunnen we niet meer en weinig mensen zien nog nut in de vaste lijn.


Bereikbaar zonder storing

Een vaste telefoon hebben heeft voor- en nadelen. Een van de voordelen is dat u thuis niet afhankelijk bent van het bereik van de mobiele telefoon. Eigenlijk is een vaste telefoon zo goed als altijd bereikbaar, mits er geen storing is, uiteraard. Daarnaast is bellen met een vaste lijn ten opzichte van bellen met een mobiele telefoon veelal goedkoper. Zeker als u naar het buitenland belt. Maar dan hebben we het slechts over de gesprekskosten.


Achter het behang

Over het algemeen is het hebben van een vaste telefoon nadelig. Zo bent u niet altijd te bereiken, simpelweg omdat u niet altijd thuis bent. Verder betaalt u een abonnement voor de vaste lijn, terwijl u hem misschien helemaal niet zo vaak gebruikt. Bovendien kunt u, nu u toch verhuist, voorkomen dat er lelijke kabels door uw woning lopen. Het kastje voor de aansluiting kunt u letterlijk achter het behang plakken. Dat scheelt weer wat stoorzenders op de strakke muur!


Bel me niet!

De meeste ongewenste telefoontjes worden nog steeds gepleegd op de vaste lijn. Mocht u de vaste lijn gedag zeggen, dan bent u daar dus ook direct vanaf. Een stuk effectiever dan het bel-me-niet register. Voor mensen die nog een vaste telefoon hebben is de meest gehoorde reden ‘omdat het nu eenmaal in het alles-in-1 pakket zit’. Dat pakket wordt door nieuwe gebruikers niet zo frequent meer verkocht: u kunt naar eigen wens een persoonlijk pakket samenstellen. Mét of zónder vaste telefoon.

Melina Rietbroek